Topik: :: ||| Pterocarpus Online ||| :: Portal Rasmi Sekolah Menengah Sains Pokok Sena :: :: Bahasa Melayu kita..

Kiriman oleh sapphire pada 05. December 2006 01:44
#1

[color=maroon]Heh.. topik nie mungkin agak serius.. memberatkan kepala..
tapi aku.. memang dh lama tertanya-tanya gak..
n sesuailah dgn tajuk ISU SEMASA nie kan..
walaupun x baru sgt tajuk nie.. heh [/color]

[color=red]aku terpikir..
knapa bila orang kita bercakap dgn org luar depa x cakap gna bm kita..
x kisahla kalau orang tu org putih..
yala.. sebab.. english kan bahasa dunia..
tapi yang peliknya..
bila cakap ngan org indon pun kita dok ikut rentak depa..[/color]

[color=orange]knapa..
sedangkan.. depa dok cakap bahasa depa gak..
mmg dua2 ckp bahasa melayu..
cth --> dlm filem gong (aku tgk tadi)
tunjuk babak fasha ckp ngan sorang indon nie.. dia ckp indon ngan kwn tu pasaipa..[/color]

[color=yellow]aku rasa kalau kita ckp bm kita ngan depa pun depa phm..
yala.. bukan beza sgt bhs kita ngan depa..
depa bila mai malaysia pun bukan ckp m'sia pun..
kita yang dok ikut depa..[/color]

[color=lime]skrang dbp dok kempen sayangi bm.. tp produser filem pun cam wat x kisah ja tntg prkara nie..[/color]

[color=cyan]hurm.. k..[/color]

Suntingan oleh sapphire pada 05. December 2006 01:51

Kiriman oleh Najib pada 05. December 2006 10:36
#2

[color=blue]Takkan Melayu hilang di dunia...[/color]Grin

Kiriman oleh mEGaT pada 05. December 2006 14:55
#3

fuh ..

cayalah...
semangat tul...

Kiriman oleh mEGaT pada 09. December 2006 17:41
#4

hey~
igt lg x ada skali tuh siapa ntah..
x igt arr siapa..
yg jd kes dia kata dia nampak mcm 'bodoh' kalau cakap dlm b.m...
fuh...
x patut btul larr dia kata gitu..
hurm..
cuba kita buat mcm negara jepun...
diorang martabatkan bhs diorang...
sampai english diorang wat x kisah jer..

tp..
aku harap sains ngan math nnt tukar dlm b.m..Grin
coz aku kesian kat adik2 aku...Grin
nnt susah diorang nak faham kalau buat dlm english...
heheh...Cool

Kiriman oleh hazarina pada 09. December 2006 23:36
#5

[color=orange]aiyark..
aku rasa cam lg susah
kalau blajar sc dlm bm..

sbb
term2 sc dlm bm
byk yg rumit2 perkataan dia..

cth:
catalytic converter ~ penukar bermangkin
diverge ~ mencapah

hehe..
it juz my opinion la..[/color]

Suntingan oleh hazarina pada 09. December 2006 23:37

Kiriman oleh Najib pada 10. December 2006 02:14
#6

x kesah arr.....
tu psl kita dah blajaq b.i
sebenonya aku lg ska klu blajaq b.m
(wlupon kengkadang aku ckp b.i. sng lg)

apa2 pown
hidop b.m
Grin

Kiriman oleh sapphire pada 10. December 2006 02:47
#7

hurm.. bergantung la pd setiap org..
apa yg depa suka..
mn2. pun xpa..
kalau blajar dlm bm.. bleh trus martabatkan bm Smile
kalau blajar dlm bi.. senang sket nak kuasai ilmu tu seiring ngan negara len sbb skarang nie kebanyakannya.. bleh dikatakan suma.. dalam bi.. Smile
apa2pun.. janji kita martabatkan bm.. Wink

erm.. yg mx_islam kata tu..
sharifah amani kan..
masa ffm19..

Suntingan oleh sapphire pada 10. December 2006 02:49

Kiriman oleh Najib pada 10. December 2006 12:43
#8

klu x clap aku....
dia dah xplen psl tu dlm paper..
dia ckp....
dia akan nmpk bodoh klu dia ckp b.m sbb...
dia x brapa fasih b.m...
dia kan oversea...
dia la ckp...
x tau btol ka x....

lek arr...
dia kan dah mintak maap...
x kesah arr...

Kiriman oleh sapphire pada 19. December 2006 02:21
#9

hurm heh..
dpt fakta sket..
sj kongsi..

[color=red]"Kita tidak boleh menjadi global jika penguasaan bahasa Inggeris masih lemah. Jika kita mahu pelajar universiti menguasai bahasa Inggeris, pensyarah juga perlu menguasai bahasa itu usaha untuk memantapkan penguasaan bahasa Inggeris tidak bermakna membelakangkan bahasa kebangsaan, tetapi lebih kepada memenuhi permintaan pasaran kerja terutama graduan universiti awam."[/color]
Datuk Mustapha Mohamed..Menteri Pengajian Tinggi..

Suntingan oleh sapphire pada 19. December 2006 02:24