Sudah ada akaun?

Terlupa kata laluan?

Daftar

:: ||| Pterocarpus Online ||| :: Portal Rasmi Sekolah Menengah Sains Pokok Sena ::
24 June 2018 00:10
Kira Detik SPM

Masa Untuk Ulangkaji

Bertulis
140 hari

Sahaja Lagi

Kira Detik PT3

Masa Untuk Ulangkaji

Bertulis
105 hari

Sahaja Lagi

Hirarki Artikel
Loji nuklear negara beroperasi 2030
Kiriman  journalist journalist Kirimanpada  12-11-2015 09:30 12-11-2015 09:30 290  Baca 290 Baca  0 Komen 0 Komen
printer

JOHOR BAHRU 12 Okt. - Perbadanan Kuasa Nuklear Malaysia (MNPC) menjangkakan loji janakuasa nuklear pertama di negara ini bakal beroperasi sepenuhnya pada 2030 bagi memastikan pihak kerajaan serta masyarakat bersedia sepenuhnya untuk menggunakan tenaga itu.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr. Mohd. Zamzam Jaafar memberitahu, anjakan itu juga dilakukan selepas insiden yang melibatkan loji janakuasa nuklear di Fukushima, Jepun pada 2011.

"Memang berdasarkan laporan Program Transformasi Ekonomi 2010, kita menjangka Malaysia bakal memiliki loji janakuasa nuklear pada 2021, namun selepas insiden Fukushima, tempoh tersebut dianjakkan ke 2030.

"Tempoh masa itu akan digunakan bagi menangani persepsi negatif masyarakat umum terhadap pembinaan loji janakuasa tersebut, selain bertujuan mempertingkatkan aspek melibatkan keselamatan," katanya selepas merasmikan Kongres Belia Nuklear 2015 (NYC 2015) di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

- See more at: http://www.utusan.com.my/sains-teknologi/inovasi/loji-nuklear-negara-beroperasi-2030-1.145680#sthash.pIttHlY7.dpuf